ma / vrij | 8:00 - 17:00

Huis verbouwen; praktische tips

Huis verbouwen; praktische tips

Gaat u uw huis verbouwen? Dat is natuurlijk leuk en spannend. In de praktijk leveren ingrijpende verbouwingen toch vaak stress, tegenslagen en teleurstellingen op. Gelukkig komt het in verreweg de meeste gevallen ook weer goed.

U kunt natuurlijk zoveel mogelijk problemen voorkomen door met een ervaren en betrouwbare aannemer te werken. Dit kan door de hele verbouwing uit te besteden, of door onderdelen uit te besteden. Wij geven u in ieder geval in dit artikel een paar belangrijke tips en aandachtspunten mee.

Inschatting van de kosten

Wanneer u nadenkt over uw verbouwing, weet u waarschijnlijk nog niet precies wat de kosten zullen zijn. Het budget kan uw verbouwing beperken, en daarmee is ook nog niet precies duidelijk wat u precies kunt verbouwen.

Een hele snelle manier om een inschatting te krijgen, is om contact op te nemen met een aannemer. Wij staan u in de oriënterende fase graag te woord en kunnen u een inschatting geven van uw verbouwingskosten. Ook kunnen we dan direct in praktische zin meedenken, en wellicht kostenbesparende alternatieven bedenken.

Overigens is het tegenwoordig lastig geworden om de kosten van een verbouwing te laten financieren. De beste kansen maakt u wanneer er een aantoonbare waardevermeerdering plaatsvindt, na de verbouwing. Wij raden u aan om daarover contact te zoeken met uw hypotheek- of financieel adviseur.

Zelf doen / uitbesteden

Het is uitstekend om van te voren te bepalen wat u zelf kunt doen. Misschien kunt u bepaald breek- en sloopwerk wel zelf. Wellicht bent u handig met schilderen of zelfs met aftimmerwerk. We raden u echter af om het coördineren van uw verbouwing zelf te doen. Ons advies is dus om bij het opvragen van een offerte aan te geven wat u zelf kunt en wilt doen, zodat uw aannemer deze kosten niet in de offerte hoeft op te nemen.

Wie in te schakelen?

Het kan soms wel eens onduidelijk zijn wie u het beste kunt inschakelen voor uw verbouwing. De allerlaagste prijs wordt daarmee nog wel eens het belangrijkste argument bij het zoeken naar een partner.

Er zijn echter een aantal belangrijke punten waar u naar kunt kijken.

Wanneer u verbouwing meerdere ruimtes betreft waar meerdere vakmannen voor nodig zijn, – zoals constructie- en timmermannen, stukadoors, electriciëns, etc. – dan is het zinvol om hiervoor een aannemer in te schakelen. Deze is namelijk ervaren in het aansturen van een team, en kan deze goed laten samenwerken.

U zou ook kunnen kiezen voor een klusbedrijf. Deze hebben meestal niet alle expertise in huis, en zijn meestal gespecialiseerd in de afwerking.

U zou ook kunnen kiezen voor een bedrijf dat werkt met Oost-Europese werknemers. In de praktijk levert dit echter veel cultuur- en communicatieproblemen op, die weer kunnen zorgen voor vertraging, ergenis en verkeerd – of niet – uitgevoerde opdrachten.

Een betrouwbare aannemer, voor een totale verbouwing, is dus aan te raden.

Voorbereidingen

Wanneer er een ingrijpend of uitgebreide verbouwing gaat plaatsvinden, dan is het prettig als er precies wordt uitgevoerd wat er is afgesproken. Deze afspraken worden meestal in een tekening vastgelegd. Dit kan door een architect worden gedaan, door ons als aannemer, of uzelf.

Een tekening voorkomt discussies achteraf, en is een uitstekend hulpmiddel bij het plannen van het project, en bij het aansturen van alle mensen die bij het project betrokken zijn.

Een tekening is overigens nodig als u een vergunning moet aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor een dakkapel, of een uitbouw.

Wanneer u overigens wijzigingen wilt aanbrengen die buiten zichtbaar zijn, valt het zeker te overwegen buren of omwonenden in te lichten, of erbij te betrekken. Dit kan ook zinvol zijn om begrip te vragen voor eventuele overlast van een verbouwing.

Uitvoeren

Bij het uitvoeren van een complete verbouwing, is het goed om te weten dat er wel eens iets kan tegenvallen. Hierdoor kunnen vertragingen optreden. En omdat een project vaak in fases wordt uitgevoerd, verschuift vaak de opleverdatum bij een vertraging. Het is dus belangrijk om niet te strak te plannen, zodat eventuele vertragingen kunnen worden opgevangen.

Oplevering en acceptatie

Wanneer de verbouwing is afgerond, komt het moment van acceptatie. Uw aannemer zal aan de hand van de gegeven opdracht, het werk met u inspecteren, en een lijst opstellen van opleverpunten. Het is dus belangrijk wanneer er tijdens de verbouwing afspraken worden gemaakt, u deze schriftelijk bevestigt – of krijgt bevestigd – , zodat deze bij de originele opdracht kunnen worden gevoegd, en kunnen worden gecontroleerd bij de oplevering.

Advies, inschatting of offerte

Heeft u advies, een kosteninschatting of een offerte nodig voor de verbouwing van uw huis? Bel ons dan gerust, of gebruik het contactformulier, dan bellen wij u terug.

Veel succes met uw verbouwing!

Overig nieuws

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder
Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Lees verder