ma / vrij | 8:00 - 17:00

Stijging prijzen en levertijden bouwmaterialen

Stijging prijzen en levertijden bouwmaterialen

Stijging levertijden en prijzen

Wellicht heeft u het al vernomen, zoals in veel branches, is ook bij ons de situatie voor sommige grondstoffen en bouwmaterialen lastiger geworden. Het betreft onder andere hout en kunststoffen. Zo heeft de Chinese economie, die in volle gang is opgestart naar de Corona-perikelen, een grote invloed omdat ze hout en kunststoffen op de Europese markt kopen. Ook de VS koopt op de Europese markt. Er ontstaat schaarste waardoor levertijden oplopen en prijzen worden opgedreven. Maar niet alleen via deze materialen merken we veranderingen. Ook tegels, die veelal uit Italië komen, hebben last van langere levertijden en stijgende prijzen.

Hogere prijzen voor machines/ gereedschappen

Doordat de prijzen van de grondstoffen stijgen, worden ook de prijzen van machines en gereedschappen hoger. Bijvoorbeeld staal, rubber en kunststof zijn nog nooit zo kostbaar geweest. En door stagnerende grondstofleveringen, geldt ook hier dat de levertijden oplopen. Wij als aannemer worden dus ook op dit front geconfronteerd met uitdagingen en prijsstijgingen.

Markt

Onze eigen interne markt is ook volop in beweging. Er wordt nu veel verbouwd als gevolg van de krapte op de huizenmarkt en als gevolg van het vele thuiswerken. Gecombineerd met de schaarste op de buitenlandse markten, werkt onze eigen markt als katalysator op de prijs- en levertijdstijgingen.

Doorbelasten

Als aannemer vinden wij het niet leuk, maar we moeten deze forse prijsstijgingen doorbelasten. Als we dat niet zouden doen, zouden we op termijn failiet gaan. U doet er dus verstandig aan om hier rekening mee te houden in uw budgetten. Wanneer u hetzelfde wil als een verbouwing die wij vorig jaar deden, betaalt u nu misschien wel 50 - 100% meer voor de materialen. Houtenbalken zijn soms wel 100% duurder en stalen balken zelfs 110% duurder. Dit geldt natuurlijk niet voor de gehele projectsom, maar het is toch verstandig even opnieuw een offerte of een prijsindicatie aan te vragen, wanneer u een 'oude' offerte heeft liggen.

Wat kunt u doen

Als consument kunt u natuurlijk niet veel ondernemen tegen de prijs- en levertijd stijgingen. Maar dit kunt u wel doen:

Plan flink vooruit
Plan uw verbouwing bijvoorbeeld een jaar vooruit, zo is de kans dat uw project soepel verloopt, het grootst.

Vraag om alternatieven
Zijn er materialen of elementen moeilijk leverbaar? Bespreek dan met ons welke alternatieven mogelijk zijn. Soms kunnen we heel slimme dingen bedenken waardoor uw project sneller en beter doorloopt. Wanneer u nieuwsgierig bent of naar alternatieven, dan kunnen wij u ook bijvoorbeeld toegang geven tot bepaalde catalogi zodat u met deze onbeperkte toegang op uw gemak kunt bekijken wat voor u interessant is. Dit is uiteraard een gratis service.

Realiseer extra budget of bezuinig
Het is misschien niet leuk, maar rekening houden met wat een wat hogere prijs voor uw verbouwing, is op dit moment realistisch. Als alternatief kunt u overwegen om uw project wat 'uit te kleden' zodat u met uw eerder gesteld budget aan de slag kunt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de impact van de gestegen prijzen en levertijden? Neem dan contact met ons op.

Overig nieuws

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder
Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Lees verder