ma / vrij | 8:00 - 17:00

Verbouwen in Corona-tijd; regels en financiering

Verbouwen in Corona-tijd; regels en financiering

Juist in Corona-tijd zijn veel mensen meer thuis. Doordat mensen meer tijd thuis doorbrengen, is het ook belangrijker om te zorgen dat het huis naar je zin is. Het is vaak ook gemakkelijker om juist nu een verbouwing te organiseren. Wanneer u ook plannen heeft om uw huis te verbouwen in de regio Utrecht bijvoorbeeld, kunnen we ons voorstellen dat u zich afvraagt of het allemaal kan en of een verbouwing nu valt te financieren.  

Kan het? 

Kan verbouwen met een aannemer? Ja, het kan. Als aannemer volgen wij wel het door de bouw- en technieksector opgestelde protocol ‘Samen veilig doorwerken’.

In dit document wordt beschreven hoe in een veilige situatie gewerkt kan worden.  U kunt het protocol vinden onderaan dit artikel. In het kort doet het een beroep op ieders gezond verstand en roept het op de al van kracht zijnde maatregelen in acht te nemen. Zo kan een verbouwing niet doorgaan wanneer uzelf Corona-verschijnselen heeft, en geldt de anderhalvemeter-regel voor de mensen die bij u in huis werken, met uitzondering van taken die niet alleen kunnen worden uitgevoerd zoals het tillen van zwaar materiaal.

Ook wordt opgeroepen om te zorgen voor voldoende ventilatie.

Financieren van uw verbouwing

Een verbouwing is voor de meeste mensen een forse investering. Welke manieren zijn er om een verbouwing te financieren?

Eigen spaargeld

Wanneer u niet hoeft te lenen voor een verbouwing, is dat natuurlijk zeer prettig. Een belangrijke tip hierbij wel is om een financiële buffer over te houden voor eventueel inkomensverlies door de crisis.

Ziet u een verbouwing als investering voor uw spaargeld? Dan is het belangrijk dat uw verbouwing waardeverhogend werkt. Een onafhankelijk advies van een of meerdere makelaars kan u hierover meer informatie geven. Houdt er wel rekening mee dat ook de woningmarkt niet altijd voorspelbaar is en de waarde van woningen in de tijd sterk kunnen fluctueren.

Een investering in een woning kan tevens zorgen voor lagere maandlasten wanneer uw woning betere isolatie krijgt, of bijvoorbeeld zonnepanelen.

Schenking of lening

Kent u iemand die vermogend genoeg is om een fors bedrag te lenen, of misschien zelfs wel te schenken? Ouders, familie of vrienden? Dan is dit wellicht een aantrekkelijk alternatief voor lenen bij een bank.

Iemand die schenkt mag jaarlijks een bedrag van 5.515 euro belastingvrij schenken. Als het specifiek gaat om de verbouwing of aankoop van een woning, geldt zelfs een eenmalige vrijstelling tot een bedrag van 103.643 euro. Een voorwaarde die de belastingdienst hieraan verbindt is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn.

Een lening afsluiten met een familielid kan ook een goed idee zijn. Het familielid krijgt dan meer rente dan op zijn spaarrekening, en u betaalt minder dan een gewone lening. Win-win dus.

Laat u over beide opties wel goed informeren door deskundigen. Zo waarschuwt de Consumentenbond bijvoorbeeld voor de formaliteiten rond een familielening en stelt de Belastingdienst regels die invloed hebben op de fiscale aftrekbaarheid van kosten van de lening.

Duurzaamheidslening

De overheid wil niet dat u teveel leent. Daarom geldt de regel dat u niet meer mag lenen dan het huis waard is. Echter maakt de overheid hierop een uitzondering wanneer u energiebesparende maatregelen neemt. Deze vergroten uw financiële armslag op maandelijkse basis tenslotte.

De maximale hypotheek mag in dat geval worden vergroot tot  106 procent van de woningwaarde. Het maximum bedrag dat u extra zou mogen lenen kan maximaal oplopen tot 25.000 euro.

Ook de Nederlandse gemeenten ondersteunen het verduurzamen van woningen in de vorm van duurzaamheidsleningen.

Duurzaamheidslening gemeente Utrecht

Met de duurzaamheidslening van de Gemeente Utrecht kunt u tegen een lage rente en gunstige voorwaarden geld lenen. Ook andere gemeenten hebben vergelijkbare regelingen. Neem contact op met uw eigen gemeente als daar meer over wilt weten. De lening is in ieder geval bedoeld voor energiebesparende maatregelen voor uw woning.

De belangrijkste voorwaarden voor de lening zijn:

  • uw huis mag niet jonger zijn dan 2 jaar
  • voor huurders geldt dat de verhuurder toestemming moet geven voor uitvoering van de werkzaamheden
  • de lening bedraagt minimaal € 2.500,00 en maximaal € 25.000,00
  • lening minder dan € 7.500,00: looptijd 10 jaar
  • lening meer dan € 7.500,00: looptijd 15 jaar

Hypotheek of persoonlijke lening

Extra geld opnemen voor een verbouwing is in de regel mogelijk wanneer er overwaarde is. De geldverstrekker verzoekt dan om een opgave van de WOZ-waarde of om een onafhankelijke taxatie. Ook zal de bank toetsen of alle lasten betaald kunnen worden.

Een mogelijkheid is om met de geldverstrekker te bespreken om eerder afgeloste bedragen weer op te nemen.  Mogelijk kunt u een extra bedrag lenen, omdat u een hogere hypothecaire inschrijving hebt dan de huidige schuld. Als dit het geval is, kunt u mogelijk zonder een gang naar de notaris (weer) extra geld lenen voor een verbouwing.

Wanneer lenen binnen de hypotheek niet mogelijk is, of niet gunstig, dan kunt u ook een persoonlijke lening overwegen.

Een voordeel van een hypothecaire lening is dat de rente doorgaans lager is. Daar staat wel tegenover dat de eenmalige kosten vaak hoger zijn dan bij een persoonlijke lening.

Ook het bedrag en de looptijd spelen een belangrijke rol in de afweging welke van de twee financieel interessanter zijn. Laat u op dit gebied altijd goed adviseren door een of meerdere onafhankelijke financieel adviseurs.

Advies, inschatting of offerte

Heeft u besloten dat u uw huis wilt gaan verbouwen? Gefeliciteerd met uw voornemen! Wanneer u advies, een kosteninschatting of een offerte nodig heeft voor de verbouwing van uw huis? Bel ons dan gerust, of gebruik het contactformulier, dan bellen wij u terug.

Veel succes met uw verbouwing!

Bronnen:

Overig nieuws

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder
Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Lees verder