ma / vrij | 8:00 - 17:00

Warmtepomp in woning De Bilt – Interview

Warmtepomp in woning De Bilt – Interview

Ongeveer een jaar geleden vertelden wij dat Joost van Aannemer Bos, in zijn eigen huis een warmtepomp zou gaan plaatsen. Joost woont inmiddels naar tevredenheid in zijn gerenoveerde woning in De Bilt dat is voorzien van een warmtepompsysteem. Zie ook het artikel ‘Warmtepomp; van het gas af‘ waarin u leest hoe dat systeem in elkaar zit. Hoe dan ook: tijd om de ervaringen met u te delen. Wij – van de website – stelden Joost een aantal vragen over de warmtepomp:

Hoe is het warmtecomfort in huis?

“Heel goed! We hebben gekozen voor vloerverwarming, dit geeft een hele prettige warmte. Het is al een paar keer goed koud geweest buiten en daarvan hebben we binnen helemaal niets gemerkt. De warmtepomp kan het huis prima op temperatuur houden. “

En het water is warm genoeg?

“Ja, ook het warme water is heet genoeg. Dit water wordt verwarmd door de binnenunit die is aangesloten op de zonnepanelen. Om te douchen zul je echt koud water moeten bijmengen, anders kun je er niet onder staan. Wat dat betreft is het niet veel anders dan een gasgestookte CV-ketel.”

Wat is er dan wél anders?

“Bij een warmtepompsysteem kun je niet zo goed heel snel de woning verwarmen. Wij laten daarom de huiskamer op een redelijk constante temperatuur. Dit is misschien even wennen, alhoewel het voor ons juist heel gemakkelijk is en heel comfortabel aanvoelt. Tegelijkertijd zorgt het bij ons niet voor een grote toename in het energieverbruik.”

Hoe kan dat dan?

“Wij hebben de woning heel goed laten isoleren. Dit is overigens voor iedereen die een warmtepompsysteem laat inbouwen ook echt aan te bevelen. Zoals gezegd voelt de woning mede daardoor heel comfortabel aan en kun je met de warmtepomp het hele huis gemakkelijk warm stoken.”

De buitenunit van de warmtepomp lijkt op een soort ‘ventilator’. Heb je hier last van? Of de buren?

”Onze buitenunit hebben wij op een uitbouw staan. En het klopt dat deze geregeld draait en dat het geluid maakt. Maar als je buiten staat op een klein afstandje, hoor je hier helemaal niets van. De buren dus ook niet. We zijn daarmee niemand tot last. De unit staat overigens op rubbers wat zorgt dat trillingen en geluid worden gedempt. Als het helemaal stil is, dan kun je soms een soort zoemen horen. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met die van een koelkast. Zeg nou zelf, hoe vaak hoor je die?”

Hoe zit het met de kosten om van het gas af te gaan?

”Wij hebben gekozen voor een systeem met zonnepanelen en hebben de woning goed geïsoleerd. Dat is een fikse investering. Aan de andere kant hebben wij twee soorten subsidies aangevraagd waarmee we de aanschafprijs hebben kunnen verlagen. Per saldo is het hele systeem ongeveer 1,5 keer duurder dan een gasgestookt CV-systeem. Op langere termijn besparen we natuurlijk wel best wat geld doordat we niet meer betalen voor gas, en we zonnepanelen hebben die energie leveren. “

Welke subsidies zijn er verkrijgen?

“Bij subsidies moet je wel even goed opletten want subsidies komen en gaan soms heel snel, maar momenteel – nov 2019 – kun je de SEEHhiervoor aanvragen en de ISDE-subsidie.

Bij de laatste geldt dat je deze na 1 januari 2020 niet meer kan aanvragen voor nieuwbouwwoningen  of nieuwbouwprojecten. Dit komt doordat nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer mogen krijgen.

Wat is je conclusie tot zover met het warmtepompsysteem?

“Mijn conclusie is dat ik het gas nog niet mis. Ik ben blij dat ik voor dit systeem heb gekozen omdat de woning toch al werd gerenoveerd. Voor de buitenunit geldt dat er wel even gekeken moet worden waar deze geplaatst kan worden. Voor verreweg de meeste particuliere woningen zal dat overigens geen probleem zijn.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Mocht je twijfelen over een warmtepompsysteem dan kun je via de website contact met mij opnemen. Met plezier vertel ik erover uit eigen ervaring. We kunnen eventueel zelfs een kijkje nemen in mijn huis om het systeem van dichtbij te zien en te ervaren.”

Overig nieuws

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder
Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Lees verder