ma / vrij | 8:00 - 17:00

Warmtepomp; van het gas af

Warmtepomp; van het gas af

Wij gaan van het gas af! En dit is geen kreet die we roepen om aan te geven dat wij onze klanten adviseren om over te stappen op gasloos. Dit gaan we zelf doen. Joost, de eigenaar van Aannemer Bos, heeft een nieuw huis en daarin heeft hij de gasleiding laten afsluiten. Voor de ouderwetse CV-ketel komt een installatie met een warmtepomp in de plaats. Tijd om uit te leggen hoe dit werkt.

Warmtepomp

Voor dat we uitleggen wat een warmtepomp is, moeten we erbij zeggen dat bij een systeem dat zorgt voor uw CV en warm water, u minimaal 2 apparaten nodig heeft. Er wordt echter veelal gesproken over de warmtepomp als oplossing terwijl er meestal een combinatie van apparaten wordt bedoeld die samen met de warmtepomp zorgen voor de nodige warmte.

Werking

Voor het systeem van Joost zullen we een buitenunit en een binnenunit gaan gebruiken. De buitenunit is de warmtepomp. Een warmtepomp is een soort binnenstebuiten gekeerde koelkast. Waar de koelkast warmte onttrekt aan de binnenzijde, en warmte afgeeft aan de buitenzijde, onttrekt de warmtempomp warmte aan de buitenkant, en geeft dit als warmte af aan de binnenkant waar er lucht wordt verwarmt. Deze warme lucht wordt vervolgens de woning in gepompt. (Bekijk voor de uitleg ook deze video).

Een voordeel overigens van een warmtepomp, is dat deze ook te gebruiken is om een woning te koelen. In de zomer kan de temperatuur in ieder geval met enkele graden worden verlaagd.

Waarom nog een apparaat?

Een goed systeem zou je zeggen. Waarom daar nog een tweede apparaat aan toevoegen? Omdat water beter is dan lucht om de CV mee verwarmen en er ook water verwarmt moet worden, is er een binnenunit waarin de hete lucht wordt gebruikt om dat te doen. De binnenunit is dus nodig om het CV-water en stromend water te verwarmen.

Niet warm genoeg

De de warmtepomp kan verwarmen tot zo’n 35 graden. En dit is onvoldoende voor heet water. En in het geval van Joost, kunnen we ook niet bijstoken met gas. Iets wat wel kan wanneer u besluit om een gasleiding erbij te houden. De oplossing is in deze om het water verder te verwarmen met elektriciteit. Om te voorkomen dat de eletra-rekening ‘sky-high’ wordt, laten we deze energie uit zonnepanelen komen.

Meer elektriciteit nodig

Voor een dergelijke situatie is natuurlijk wel meer elektriciteit nodig. Om de binnenunit van stroom te voorzien, maar ook om de behoefte van het hele huis op te vangen, plaatsen we verschillende zonnepanelen.

Ook van het gas af?

Bent u van plan te verbouwen en ziet u dat, net als Joost, als een mooie kans om uw gaskraan dicht te draaien, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u van dienst zijn met advies over uw gehele project, inclusief besparingsberekeningen.

Overig nieuws

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Lees verder
Huis verbouwen? Op deze manier verloopt jouw project vlot en prettig.

Huis verbouwen? Op deze manier verloopt jouw project vlot en prettig.

Ga je binnenkort je huis verbouwen? We zetten enkele tips voor je op een rij waardoor jouw verbouwing vlot en prettig gaat verlopen.

Lees verder
Stijging prijzen en levertijden bouwmaterialen

Stijging prijzen en levertijden bouwmaterialen

Wellicht heeft u het al vernomen, zoals in veel branches, is ook bij ons de situatie voor sommige grondstoffen en bouwmaterialen lastiger geworden. Het betreft onder andere hout en kunststoffen. Zo heeft de Chinese economie, die in volle gang is opgestart naar de Corona-perikelen, een grote invloed omdat ze hout en kunststoffen op de Europese markt kopen. Ook de VS koopt op de Europese markt. Er ontstaat schaarste waardoor levertijden oplopen en prijzen worden opgedreven.

Lees verder
Vaker thuis? Creëer jouw ideale plek

Vaker thuis? Creëer jouw ideale plek

Door de Coronamaatregelen zijn werken wij steeds vaker thuis. En zijn we dus steeds vaker in huis. Daarbij zijn veel mensen van mening dat het thuiswerken een ‘blijvertje’ zal zijn en dat het kantoor voornamelijk een ontmoetings- en samenwerkplek wordt. Het is dus tijd om in deze nieuwe situatie van jouw huis jouw ideale plek te maken.

Lees verder