ma / vrij | 8:00 - 17:00

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Woning van het gas af? Dit zijn de opties.

Het is je vast niet ontgaan dat de gasprijzen de afgelopen periode flink zijn gestegen. Ook zal het je vast niet ontgaan zijn dat Nederland aan het verduurzamen is. De Nederlandse overheid heeft dan ook als doel gesteld dat in 2050 de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal moet zijn. Daarom is nu het juiste moment om jouw woning te verduurzamen en van het gas af te gaan door een nieuw verwarmingssysteem te installeren. Er zijn hiervoor tal van opties en in dit blog zetten we ze voor je op een rij zodat je een warmtesysteem kunt kiezen dat bij jouw wensen past. 

Bereid het project goed voor

Het plaatsen van een nieuw verwarmingssysteem heeft alleen zin wanneer je huis goed is geïsoleerd en de ventilatie in orde is. Daarom raden we je aan om het project goed voor te bereiden door het huis te isoleren en ventileren. Ventilatie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het warm houden van je huis, maar toch is het belangrijk. Een ventilatiesysteem voert frisse lucht aan en voert oude lucht én vocht af. Een vochtig huis is moeilijk warm te krijgen en daarom is een goed ventilatiesysteem belangrijk om het beste rendement te halen uit je gekozen warmtesysteem. Er verschillende soorten, maar wij raden je aan om voor een systeem te kiezen dat de verse, koude lucht opwarmt met de oude, uitgaande lucht die al verwarmd is.

Verder kan in een goed geïsoleerde woning tot wel 70% winst behaald worden uit een nieuw verwarmingssysteem en dat is mooi meegenomen! Het isoleren van een woning doe je door ramen te vervangen door hoogwaardig dubbelglas of driedubbelglas. Vervolgens isoleer je de spouwmuren, het dak, de vloer en de gevel. Voor isolatie kan je verschillende materialen gebruiken. We adviseren je hier graag over. 

Kies het juiste verwarmingssysteem 

Is jouw woning goed geïsoleerd en is de ventilatie op orde? Dan is het tijd om het juiste verwarmingssysteem te kiezen. Je kunt hierbij kiezen uit meerdere opties en elk systeem heeft eigen voordelen en nadelen. We zetten deze opties voor je op een rij. 

Optie 1: elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel zet stroom van het elektriciteitsnet om in warmte. Dit systeem lijkt op de gasketel, maar het gebruikt dus stroom in plaats van gas. Het grote voordeel aan een elektrische cv-ketel is dat het verwarmingssysteem door de woning hetzelfde kan blijven waardoor radiatoren kunnen blijven hangen. Het nadeel is dat het veel stroom verbruikt. Deze optie raden we vooral aan wanneer je zonnepanelen hebt of deze gaat nemen. 

Optie 2: elektrische luchtwarmtepomp 

Een elektrische luchtwarmtepomp werkt, zoals de naam al verklapt, volledig op stroom en gebruikt de warmte uit lucht om de woning te verwarmen. Een deel van het systeem moet buiten staan en dus kan de elektrische luchtwarmtepomp enkel geplaatst worden indien je een buitenruimte hebt. Het voordeel van een elektrische luchtwarmtepomp is dat je er weinig onderhoud aan hebt. 

Optie 3: elektrische bodemwarmtepomp

De elektrische bodemwarmtepomp gebruikt warmte uit de bodem om de woning en het water te verwarmen. Deze warmte is afkomstig vanuit 100 tot 200 meter diepte en dus moet er een gat voor geboord worden. Voor een elektrische bodenwarmtepomp hoeft geen buitenruimte vrijgemaakt te worden, waardoor deze optie ook geschikt is voor huizen zonder tuin. Daarnaast vergt het weinig onderhoud en is het prima te combineren met vloerverwarming. 

Optie 4: aansluiting op het warmtenet

Bij aansluiting op het warmtenet zijn alle woningen in één wijk aangesloten op één warmtebron. Hierbij kan de wijk aangesloten zijn op aardwarmte, biomassa, of restwarmte van de industrie. Deze optie is enkel beschikbaar indien er al een warmtenet is in jouw wijk. Het grote voordeel van deze optie is dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de warmtebron. Het nadeel is dat de bron waar de warmte vandaan komt, niet altijd duurzaam is. 

Optie 5: zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water op basis van zonne-energie. Deze optie verwarmt dus alleen water en geen lucht, waardoor dit niet voldoende is om de hele woning te voorzien van warmte. Een zonneboiler alleen is dus niet genoeg en deze optie werkt dus alleen als aanvulling op een ander verwarmingssysteem. 

Optie 6: hybride waterpomp

Met deze optie ga je niet volledig van het gas af, maar toch besteden we hier aandacht aan in dit blog. Met deze optie kan je namelijk jouw gasverbruik aanzienlijk laten dalen. Een hybride waterpomp werkt namelijk hybride tussen stroom én gas. De warmtepomp zelf is een elektrische luchtwarmtepomp en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De pomp genereerd een groot gedeelte van de warmte, maar kan niet altijd voldoende warmte opwekken. De cv-ketel springt vervolgens bij voor het opwarmen van water en wanneer het buiten te koud is en het opwarmen van de woning te lang duurt. 

Ga jij van het gast af?

Opzoek naar een aannemer in de omgeving Utrecht, Bilthoven of De Bilt die jou kan helpen om van het gas af te komen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!
 

Overig nieuws

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder
Huis verbouwen? Op deze manier verloopt jouw project vlot en prettig.

Huis verbouwen? Op deze manier verloopt jouw project vlot en prettig.

Ga je binnenkort je huis verbouwen? We zetten enkele tips voor je op een rij waardoor jouw verbouwing vlot en prettig gaat verlopen.

Lees verder