ma / vrij | 8:00 - 17:00

Aannemer of zelf uw team samenstellen?

Aannemer of zelf uw team samenstellen?

Een aannemer voor uw verbouwing, of regelt u het zelf?

Wanneer u heeft besloten om uw woning te verbouwen, komt natuurlijk de vraag aan de orde wie precies wat gaat doen. Wanneer u zelf handig bent in een aantal zaken, kunt u overwegen om dat zelf te doen. Of zelfs de totale verbouwing te regelen.  Met dit artikel willen wij u in ieder geval laten zien waar een aannemer rekening mee moet houden, zodat u kunt bepalen of u uw verbouwing zélf regelt, of uitbesteedt aan een aannemer.

Voorbereiden

Een verbouwing is een project waarbij een goede voorbereiding noodzakelijk is. Een goede voorbereiding is wat ons betreft:

 • Controleren van bouwkundige haalbaarheid
 • Inschatten van de benodigde expertise
 • Controleren van veiligheid
 • Calculeren van de doorlooptijd
 • Calculeren van materialen
 • Calculeren van kosten

Het voorbereiden van een verbouwing vergt al direct verschillende kennis en ervaring. Wanneer u geen ervaring heeft met bovenstaande punten, kunt u overwegen om verschillende specialisten een advies en een offerte te laten uitbrengen voor hun deel van de werkzaamheden. Dit werkt echter alleen bij kleineoverzichtelijke verbouwingen. Wanneer de verbouwing door meerdere specialisten wordt uitgevoerd, is onderlinge afstemming noodzakelijk.

Die onderlinge afstemming werkt in de praktijk zelden. Hierdoor gaan er in de voorbereiding, en uiteindelijk bij de verbouwing zaken mis. Uw onderaannemers wijzen naar elkaar, en u bent degene die verantwoordelijkheid draagt, dus ´mag´ u het ook zelf oplossen.

Wanneer een aannemer een project voorbereid, houdt deze rekening met de afstemming van de verschillende specialisten. Hij stuurt de specialisten aan en controleert hun werk. Wanneer er eventueel ´gaten´ vallen tussen het werk van de ene specialist en de andere, dan lost de aannemer dat zelf op, binnen het geoffreerde budget. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de aannemer.

Bouwkunde & veiligheid

Wanneer u een verbouwing/ renovatie zelf wilt uitvoeren, zult u op de hoogte moeten zijn van alle bouwkundige haken en ogen, en zult u moeten weten hoe u ervoor kunt zorgen dat de verbouwing veilig verloopt. En niet te vergeten, u moet weten hoe uw woning straks na de verbouwing veilig is. Denkt u bijvoorbeeld aan gas, electra, draagmuren, risico’s bij extremere weersomstandigheden, etc.

Een aannemer denkt aan deze zaken, en zorgt ervoor dat er op een professionele wijze mee wordt omgegaan.

Uw sterteam samenstellen

Een verbouwing waarin meerdere specialisten samenwerken, vergt afstemming. Over wie wat precies doet, maar ook vooral over wie wanneer iets doet. Een electra-leiding omleggen als de tegelzetter net is geweest, is bijvoorbeeld niet handig. Een tip is hierbij om te zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Wanneer u het zelf regelt en organiseert, dan bent u de teamcaptain van uw eigen sterteam. Maar kunnen deze mensen met elkaar samenwerken? Kunnen ze goed communiceren? Zijn ze zelf strak in hun eigen planning? In de praktijk zien we helaas geregeld het tegenovergestelde.

En dan nog; weet u welke soort specialisten u moet inschakelen? En weet u vervolgens wie u kunt vertrouwen? Wie goed met de andere ‘sterspelers’ kan samenwerken?

In ieder geval werken wij als aannemer op dagelijkse basis samen met de volgende specialisten:

 • Loodgieter
 • Timmerman
 • Stucadoor
 • Elektricien
 • Tegelzetter
 • Metselaar
 • Schilder
 • Constructeur
 • Architect
 • Trappenmaker

Hiernaast zijn er nog diverse specialisten die we zo nu en dan inschakelen bij zeer specialistische uitdagingen.

Als aannemer is dat een toegevoegde waarde; wij kennen de vakspecialisten en werken dagelijks met ze samen. In het team kent men elkaar, en zorgt men met zijn allen voor het beste eindresultaat. En mocht er onverhoopt iets misgaan, dan nemen wij de verantwoordelijkheid en lossen het – binnen budget – op.

Zorgen

Wanneer u de zorgen rondom verbouwing u niet afschrikken, dan kunt u het zelf regelen. En wanneer u twijfelt, begin dan niet zelf aan het organiseren en coördineren van uw verbouwing maar neem contact met uw bouwbedrijf in Utrecht, dan kijken we samen met u waar we u kunnen ondersteunen.

Overig nieuws

Review: Van verouderde naar een duurzame woning

Review: Van verouderde naar een duurzame woning

Van verouderde naar een duurzame woning 

Wij zijn in 2023 verhuisd van Lombok naar Utrecht Oost. Bij de aankoop van deze verouderde woning in januari wisten we dat er veel renovatiewerk nodig zou zijn. We hebben op verschillende manieren gezocht naar een geschikte aannemer, onder andere via Google en vrienden. Onze voorkeur ging uit naar een lokale aannemer uit Utrecht, iemand uit de buurt, die alles in huis had en goede referenties kon laten zien. 

Lees verder
Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Joost geïnterviewd door 'Ondernamen' over renovatie in Bilthoven

Onze eigen Joost is geinterviewd door het magazine 'Ondernamen' over de renovatie van een 'opknappertje' dat Joost en zijn team hebben omgebouwd tot droomvilla.

Lees hier het hele artikel!

Lees verder
Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Een koele zomer en een aangename warme winter zonder gas

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen? Het is dan toch heerlijk als jouw (nieuwe) huis een aangename temperatuur heeft. In de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm. Denk dan eens na over het aanschaffen van een warmtepomp.

Lees verder
Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing?

Hoe vermijd je veelvoorkomende problemen tijdens een verbouwing? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder