ma / vrij | 8:00 - 17:00

Aannemer of zelf uw team samenstellen?

Aannemer of zelf uw team samenstellen?

Een aannemer voor uw verbouwing, of regelt u het zelf?

Wanneer u heeft besloten om uw woning te verbouwen, komt natuurlijk de vraag aan de orde wie precies wat gaat doen. Wanneer u zelf handig bent in een aantal zaken, kunt u overwegen om dat zelf te doen. Of zelfs de totale verbouwing te regelen.  Met dit artikel willen wij u in ieder geval laten zien waar een aannemer rekening mee moet houden, zodat u kunt bepalen of u uw verbouwing zélf regelt, of uitbesteedt aan een aannemer.

Voorbereiden

Een verbouwing is een project waarbij een goede voorbereiding noodzakelijk is. Een goede voorbereiding is wat ons betreft:

 • Controleren van bouwkundige haalbaarheid
 • Inschatten van de benodigde expertise
 • Controleren van veiligheid
 • Calculeren van de doorlooptijd
 • Calculeren van materialen
 • Calculeren van kosten

Het voorbereiden van een verbouwing vergt al direct verschillende kennis en ervaring. Wanneer u geen ervaring heeft met bovenstaande punten, kunt u overwegen om verschillende specialisten een advies en een offerte te laten uitbrengen voor hun deel van de werkzaamheden. Dit werkt echter alleen bij kleineoverzichtelijke verbouwingen. Wanneer de verbouwing door meerdere specialisten wordt uitgevoerd, is onderlinge afstemming noodzakelijk.

Die onderlinge afstemming werkt in de praktijk zelden. Hierdoor gaan er in de voorbereiding, en uiteindelijk bij de verbouwing zaken mis. Uw onderaannemers wijzen naar elkaar, en u bent degene die verantwoordelijkheid draagt, dus ´mag´ u het ook zelf oplossen.

Wanneer een aannemer een project voorbereid, houdt deze rekening met de afstemming van de verschillende specialisten. Hij stuurt de specialisten aan en controleert hun werk. Wanneer er eventueel ´gaten´ vallen tussen het werk van de ene specialist en de andere, dan lost de aannemer dat zelf op, binnen het geoffreerde budget. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de aannemer.

Bouwkunde & veiligheid

Wanneer u een verbouwing/ renovatie zelf wilt uitvoeren, zult u op de hoogte moeten zijn van alle bouwkundige haken en ogen, en zult u moeten weten hoe u ervoor kunt zorgen dat de verbouwing veilig verloopt. En niet te vergeten, u moet weten hoe uw woning straks na de verbouwing veilig is. Denkt u bijvoorbeeld aan gas, electra, draagmuren, risico’s bij extremere weersomstandigheden, etc.

Een aannemer denkt aan deze zaken, en zorgt ervoor dat er op een professionele wijze mee wordt omgegaan.

Uw sterteam samenstellen

Een verbouwing waarin meerdere specialisten samenwerken, vergt afstemming. Over wie wat precies doet, maar ook vooral over wie wanneer iets doet. Een electra-leiding omleggen als de tegelzetter net is geweest, is bijvoorbeeld niet handig. Een tip is hierbij om te zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Wanneer u het zelf regelt en organiseert, dan bent u de teamcaptain van uw eigen sterteam. Maar kunnen deze mensen met elkaar samenwerken? Kunnen ze goed communiceren? Zijn ze zelf strak in hun eigen planning? In de praktijk zien we helaas geregeld het tegenovergestelde.

En dan nog; weet u welke soort specialisten u moet inschakelen? En weet u vervolgens wie u kunt vertrouwen? Wie goed met de andere ‘sterspelers’ kan samenwerken?

In ieder geval werken wij als aannemer op dagelijkse basis samen met de volgende specialisten:

 • Loodgieter
 • Timmerman
 • Stucadoor
 • Elektricien
 • Tegelzetter
 • Metselaar
 • Schilder
 • Constructeur
 • Architect
 • Trappenmaker

Hiernaast zijn er nog diverse specialisten die we zo nu en dan inschakelen bij zeer specialistische uitdagingen.

Als aannemer is dat een toegevoegde waarde; wij kennen de vakspecialisten en werken dagelijks met ze samen. In het team kent men elkaar, en zorgt men met zijn allen voor het beste eindresultaat. En mocht er onverhoopt iets misgaan, dan nemen wij de verantwoordelijkheid en lossen het – binnen budget – op.

Zorgen

Wanneer u de zorgen rondom verbouwing u niet afschrikken, dan kunt u het zelf regelen. En wanneer u twijfelt, begin dan niet zelf aan het organiseren en coördineren van uw verbouwing maar neem contact met uw bouwbedrijf in Utrecht, dan kijken we samen met u waar we u kunnen ondersteunen.

Overig nieuws

Vaker thuis? Creëer jouw ideale plek

Vaker thuis? Creëer jouw ideale plek

Door de Coronamaatregelen zijn werken wij steeds vaker thuis. En zijn we dus steeds vaker in huis. Daarbij zijn veel mensen van mening dat het thuiswerken een ‘blijvertje’ zal zijn en dat het kantoor voornamelijk een ontmoetings- en samenwerkplek wordt. Het is dus tijd om in deze nieuwe situatie van jouw huis jouw ideale plek te maken.

Lees verder
Uitbouw laten maken

Uitbouw laten maken

Gunt u uzelf wat extra ruimte? Een uitbouw kan u veel extra binnenruimte geven. Voordat u besluit om een dergelijke verbouwing in gang te zetten, zorg dan voor een goed doordacht plan. Dit scheelt namelijk een hoop ellende, tijd en extra kosten. Onze tips kunnen u helpen om een goed plan te maken.

Lees verder
Thuis kantoor

Thuis kantoor

Denkt u erover na om thuis een kantoor te maken? Maar u heeft niet direct plek daarvoor? Wij hebben voor u inspiratie in de vorm van foto’s en in de vorm van mogelijkheden op een rij gezet.

Lees verder
Verbouwen in Corona-tijd; regels en financiering

Verbouwen in Corona-tijd; regels en financiering

Juist in Corona-tijd zijn veel mensen meer thuis. Doordat mensen meer tijd thuis doorbrengen, is het ook belangrijker om te zorgen dat het huis naar je zin is. Het is vaak ook gemakkelijker om juist nu een verbouwing te organiseren. Wanneer u ook plannen heeft om uw huis te verbouwen in de regio Utrecht bijvoorbeeld, kunnen we ons voorstellen dat u zich afvraagt of het allemaal kan en of een verbouwing nu valt te financieren.  

Lees verder